Geldt de eigen bijdrage ook voor hulpmiddelen zoals een traplift of tillift?
Ja, ook bij hulpmiddelen is de eigen bijdrage van toepassing. Je betaalt de eigen bijdrage zolang je gebruikmaakt van het hulpmiddel. Dat doe je totdat de kostprijs van het hulpmiddel is betaald.
Let op: als je een hulpmiddel lang gebruikt, kan het dus zijn dat je via de eigen bijdrage uiteindelijk het volledige bedrag zelf betaalt. In sommige gevallen is het handiger om een hulpmiddel direct zelf te kopen of om er een te huren of lenen. Dat kan bijvoorbeeld bij Medipoint.
Ik heb meerdere soorten ondersteuning. Wat betekent dit voor de eigen bijdrage?
De eigen bijdrage is gebonden aan een maximumbedrag: €19 per maand. Het maakt niet uit hoeveel en welke vormen van ondersteuning je krijgt. Heb je bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en een woningaanpassing, dan krijg je per periode maar één factuur.
Ik maak nog geen gebruik van mijn persoonsgebonden budget, maar krijg al wel een factuur voor de eigen bijdrage. Klopt dat wel?
Ja, dat klopt. Als je jouw persoonsgebonden budget (pgb) nog niet gebruikt, betaal je al wel een eigen bijdrage. De afrekening over het daadwerkelijk bestede bedrag vindt plaats in het eerste kwartaal van het volgende jaar.
Wil je jouw ondersteuning stopzetten vanwege de eigen bijdrage? Vul dan het formulier 'Beëindigen voorziening' in. Deze vind je op de pagina 'Folders en formulieren'. Wanneer jouw ondersteuning is gestopt, zorgt het CAK voor een eindafrekening of verrekening van de betaalde eigen bijdrage.
Hoe weet het CAK welke zorg/ondersteuning ik heb gehad?
Jouw zorgaanbieder geeft door aan de gemeente Almere welke zorg/ondersteuning aan je is geleverd. De gemeente stuurt deze gegevens door naar het Centraal Administratiekantoor (CAK). Het CAK berekent vervolgens de eigen bijdrage en stuurt jou een factuur.
Ik heb ondersteuning nodig, maar kan de eigen bijdrage niet betalen. Wat nu?
Dit is een vervelende situatie. Op de website van het Centraal Administratiekantoor vind je meer informatie over betalingsregelingen en over verzoeken om aanpassing van uw eigen bijdrage.
Ben je hiermee niet geholpen? Het wijkteam kan je adviseren wat de mogelijkheden zijn voor een ander soort ondersteuning.
Ik ben het niet eens met de hoogte van de eigen bijdrage. Wat kan ik doen?
In sommige gevallen kun je om een aanpassing van jouw eigen bijdrage vragen via het CAK.
Je kunt bezwaar maken tegen een besluit dat is genomen. Bijvoorbeeld tegen de beschikking waarin jouw eigen bijdrage wordt vastgesteld. Of tegen een brief waarin een besluit wordt genomen.