Woningaanpassing

Wil je in een aangepaste woning gaan wonen? Bijvoorbeeld omdat je een beperking of handicap hebt? Mogelijk kan het wijkteam je verder op weg helpen.

Aanvraag

Vraag bij het wijkteam een indicatie met een programma van eisen aan. Kom hiervoor langs bij het inloopspreekuur of gebruik het formulier 'Aanmelden ondersteuning voor volwassenen'. Woon je nu nog niet in Almere? Vraag de indicatie dan aan in de gemeente waar je nu nog woont.

Kosten

Voor ondersteuning via de Wmo betaal je een eigen bijdrage. In 2022 is die eigen bijdrage maximaal € 19 per maand. De eigen bijdrage voor de Wmo in niet afhankelijk van je inkomen of vermogen. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen in de volgende situaties:

  • Je bent jonger dan 18 jaar (met uitzondering van woningaanpassingen).
  • Je bent getrouwd of hebt een partner. Minimaal één van jullie heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
  • Je betaalt al een eigen bijdrage voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg.

Meer informatie over de eigen bijdrage kun je vinden op de website van het CAK.

Een aangepaste huurwoning zoeken

Ga je op zoek naar een aangepaste woning in Almere en wil je huren? Op woningnetalmere.nl staan alle beschikbare huurwoningen in de stad. Aangepaste woningen hebben het label ‘Aangepast’. Schrijf je in bij Woningnet en stuur hen een kopie van jouw indicatie (inclusief programma van eisen) voor een aangepaste woning.

Heb je een geschikte huurwoning gevonden via Woningnet? Dat he je goedkeuring van het wijkteam nodig. Of van jouw gemeente als je nog niet in Almere woont. Een medewerker controleert of de woning past bij jouw situatie. Dit vanwege vergoeding van de verhuiskosten naar de aangepaste woning. Zijn er nog verdere aanpassingen nodig in de woning voordat je er kunt wonen? Ook dit regel je met het wijkteam of de gemeente waar je nu nog woont.

Welke woning past bij jou?

Houd bij een huur- of koopwoning rekening met je eigen situatie en (waar van toepassing) die van jouw gezin. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Is het een gelijkvloerse woning of is er een inpandige (trap)lift?
  • Bij een appartement: is de gezamenlijke ingang goed toegankelijk?
  • Kun je je (eventueel met rolstoel of scootmobiel) goed door alle kamers bewegen?
  • Kun je daarbij ook de keuken, het toilet en de badkamer goed gebruiken?
  • Is er een geschikte stallingsruimte met oplader voor een scootmobiel?

Twijfel over geschiktheid woning?

Heb je een woning op het oog maar twijfel je of deze geschikt is voor jou? Dan kun je het wijkteam om advies vragen. Gebruik hiervoor het formulier 'Aanmelden ondersteuning voor volwassenen'. Voeg jouw programma van eisen, de plattegrond en overige gegevens van de woning toe als bijlagen. Een medewerker neemt dan contact met je op.