Woningaanpassing

Aangepaste bereikbaarheid wijkteams

Heb je vragen over hulp en ondersteuning? Vanwege de coronamaatregelen houden de wijkteams de komende periode nog steeds telefonische spreekuren. Bel 14 036 of vraag online een telefoongesprek aan via het meldingsformulier van de wijkteams. Als je dat wilt, kan in overleg jouw afspraak plaatsvinden bij het wijkteam op kantoor. Hierbij houden we ons aan de coronarichtlijnen. In september hopen wij weer te kunnen starten met de inloopspreekuren.

Wacht niet als je iets wilt bespreken, de wijkteams zijn de hele zomer bereikbaar.

Wilt u in een aangepaste woning gaan wonen? Bijvoorbeeld omdat u een beperking of handicap heeft? Mogelijk kan het wijkteam u verder op weg helpen.

Aanvraag

Vraag bij het wijkteam een indicatie met een programma van eisen aan. Kom hiervoor langs bij het inloopspreekuur of gebruik het formulier 'Aanmelden ondersteuning voor volwassenen'. Woont u nu nog niet in Almere? Vraag de indicatie dan aan in de gemeente waar u nu nog woont.

Kosten

Voor ondersteuning via de Wmo betaalt u een eigen bijdrage. In 2020 is die eigen bijdrage maximaal € 19,00 per maand. De eigen bijdrage voor de Wmo in niet afhankelijk van uw inkomen of vermogen. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen in de volgende situaties:

  • U bent jonger dan 18 jaar (met uitzondering van woningaanpassingen).
  • U bent getrouwd of heeft een partner. Minimaal één van u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
  • U betaalt al een eigen bijdrage voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg.

Meer informatie over de eigen bijdrage kunt u vinden op de website van het CAK .  

Een aangepaste huurwoning zoeken

Gaat u op zoek naar een aangepaste woning in Almere en wilt u huren? Op www.woningnetalmere.nl staan alle beschikbare huurwoningen in de stad. Aangepaste woningen hebben het label ‘Aangepast’. Schrijf u in bij Woningnet en stuur hen een kopie van uw indicatie (inclusief programma van eisen) voor een aangepaste woning.

Heeft u een geschikte huurwoning gevonden via Woningnet? Dat heeft u goedkeuring van het wijkteam nodig. Of van uw gemeente als u nog niet in Almere woont. Een medewerker controleert of de woning past bij uw situatie. Dit vanwege vergoeding van de verhuiskosten naar de aangepaste woning. Zijn er nog verdere aanpassingen nodig in de woning voordat u er kunt wonen? Ook dit regelt u met het wijkteam of de gemeente waar u nu nog woont.

Welke woning past bij u?

Houd bij een huur- of koopwoning rekening met uw eigen situatie en (waar van toepassing) die van uw gezin. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Is het een gelijkvloerse woning of is er een inpandige (trap)lift?
  • Bij een appartement: is de gezamenlijke ingang goed toegankelijk?
  • Kunt u zich (eventueel met rolstoel of scootmobiel) goed door alle kamers bewegen?
  • Kunt u daarbij ook de keuken, het toilet en de badkamer goed gebruiken?
  • Is er een geschikte stallingsruimte met oplader voor een scootmobiel?

Twijfel over geschiktheid woning?

Heeft u een woning op het oog maar twijfelt u of deze geschikt is voor u? Dan kunt u het wijkteam om advies vragen. Gebruik hiervoor het formulier 'Aanmelden ondersteuning voor volwassenen'. Voeg uw programma van eisen, de plattegrond en overige gegevens van de woning toe als bijlagen. Een medewerker neemt dan contact met u op.