Gehandicaptenparkeerplaats

Om een gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen, heb je een geldige gehandicaptenparkeerkaart nodig. Als je kunt parkeren op jouw eigen terrein of in jouw garage, kom je niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.

Passagiers kunnen meestal voor de deur worden afgezet en met hulp van de bestuurder naar binnen gaan. Daarom kom je als passagier meestal niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.

Aanvragen

Een gehandicaptenparkeerplaats kun je aanvragen via het aanvraagformulier (zie de pagina 'Folders en formulieren'). Zorg dat je ook de juiste bijlagen meestuurt. Dit zijn een kopie van jouw gehandicaptenparkeerkaart (kant van het nummer) en jouw kentekenbewijs (voor- en achterzijde).

Kosten

Er zijn kosten verbonden aan een gehandicaptenparkeerplaats. Dit kost je eenmalig 367,50 euro voor het in behandeling nemen van de aanvraag en het daadwerkelijk aanleggen van de parkeerplaats.

Kenteken laten wijzigen

Heb je al een gehandicaptenparkeerplaats? Dan kun je eenvoudig het kenteken laten wijzigen. Het formulier hiervoor vind je op de pagina 'Folders en formulieren'.

Tijdelijk een vervangende auto?

Heb je tijdelijk een vervangende auto? Bijvoorbeeld omdat jouw eigen auto onderhoud nodig heeft? Geef dit door via telefoonnummer 14 036. Vertel:

  • het kenteken van jouw eigen auto
  • het kenteken van de vervangende auto
  • de locatie van jouw gehandicaptenparkeerplaats
  • de datum tot wanneer je de vervangende auto hebt

De telefoniste geeft de informatie door aan Stadstoezicht. De handhavers geven je geen boete in de periode dat je de vervangende auto gebruikt.

Parkeerplaats opheffen

Heb je de parkeerplaats niet meer nodig? Dan kun je deze laten opheffen. Het formulier hiervoor vind je op de pagina 'Folders en formulieren'.

Verhuizen

Verhuis je binnen Almere?

  • Je laat je huidige parkeerplaats opheffen. Hiervoor vul je het formulier 'Opheffen parkeerplaats' in. Zie: 'Folders en formulieren'. 
  • Je vraagt een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats aan bij je nieuwe huis. Hiervoor vul je het 'Aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats' in. Zie: 'Folders en formulieren'. De gemeente doet onderzoek of je bij jouw nieuwe huis opnieuw in aanmerking komt voor een parkeerplaats. 

Let op: Je betaalt eenmalig 367,50 euro voor het in behandeling nemen van de aanvraag op de nieuwe locatie en het daadwerkelijk verplaatsen van de parkeerplaats.

Verhuis je buiten Almere?

  • Dan hoef je alleen jouw huidige parkeerplaats te laten opheffen via het formulier 'Opheffen parkeerplaats'. Zie pagina 'Folders en formulieren'.
  • Informeer bij jouw nieuwe gemeente naar de mogelijkheden om een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen.

Belijning opnieuw verven

Als de belijning van de parkeerplaats slecht zichtbaar is geworden en opnieuw geverfd moet worden, kun je dit aanvragen. Dat kan via een melding openbare ruimte. Zet in de melding de kenteken van jouw auto.