Direct naar paginainhoud

Om een gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen, heeft u een geldige gehandicaptenparkeerkaart nodig. Als u kunt parkeren op uw eigen terrein of in uw garage, komt u niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.

Passagiers kunnen meestal voor de deur worden afgezet en met hulp van de bestuurder naar binnen gaan. Daarom komt u als passagier meestal niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.

Aanvragen

Een gehandicaptenparkeerplaats kunt u aanvragen via het aanvraagformulier (zie de pagina 'Folders en formulieren'). Zorg dat u ook de juiste bijlagen meestuurt. Dit zijn een kopie van uw gehandicaptenparkeerkaart (kant van het nummer) en uw kentekenbewijs (voor- en achterzijde).

Twijfelt u of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerplaats? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw wijkteam voor u de aanvraag indient.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de parkeerplaats. U betaalt ook geen eigen bijdrage. 

Kenteken laten wijzigen

Heeft u al een gehandicaptenparkeerplaats? Dan kunt u eenvoudig het kenteken laten wijzigen. Het formulier hiervoor vindt u op de pagina 'Folders en formulieren'.

Tijdelijk een vervangende auto?

Heeft u tijdelijk een vervangende auto? Bijvoorbeeld omdat uw eigen auto onderhoud nodig heeft? Geef dit door via telefoonnummer 14 036. Vertel:

    • het kenteken van uw eigen auto
    • het kenteken van de vervangende auto
    • de locatie van uw uw gehandicaptenparkeerplaats
    • de datum tot wanneer u de vervangende auto heeft

De telefoniste geeft de informatie door aan Stadstoezicht. De handhavers geven u geen boete in de periode dat u de vervangende auto gebruikt.

Parkeerplaats opheffen

Heeft u de parkeerplaats niet meer nodig? Dan kunt u deze laten opheffen. Het formulier hiervoor vindt u op de pagina 'Folders en formulieren'.

Verhuizen

Verhuist u binnen Almere? Laat de gehandicaptenparkeerplaats bij uw oude huis opheffen via het formulier 'Opheffen parkeerplaats'. Deze vindt u op de pagina 'Folders en formulieren'. Voor bij uw nieuwe huis vraagt u een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats aan. Gebruik daarvoor het 'Aanvraagformulier gehandicaptenparkeerplaats' (te vinden via de eerdergenoemde pagina). De gemeente doet onderzoek of u bij uw nieuwe huis opnieuw in aanmerking komt voor een parkeerplaats. 

Verhuist u buiten Almere? Dan hoeft u alleen uw huidige parkeerplaats te laten opheffen via het formulier 'Opheffen parkeerplaats'. Informeer bij uw nieuwe gemeente naar de mogelijkheden om een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen.