Direct naar paginainhoud

Wilt u ergens naartoe? Bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, het winkelcentrum of familie? En lukt het niet om daar zelf naartoe te gaan? Vraag iemand die u kent om hulp. Is er niemand die kan helpen? Dan is er  aangepast vervoer. Zo kunt u erop uit.

Vervoer dat u zelf regelt

Hulp bij reizen met de trein

Bent u minder goed ter been, slechthorend of slechtziend? NS biedt diensten en faciliteiten die helpen bij de treinreis en op het station. Denk aan hellingbanen, een OV-Begeleiderskaart of een OV-chip-Plus-abonnement. Tijdens uw reis staat de NS-reisassistentie u graag bij.

AutoMaatje

Heeft u weinig inkomen? Dan kunt u misschien gebruikmaken van AutoMaatje. Vrijwilligers vervoeren Almeerders met hun eigen auto. U betaalt de vrijwilliger € 0,30 per kilometer gerekend vanaf het huisadres van de vrijwilliger, voor zowel de heen-  als terugreis. 

Buurthopper

Woont u in Waterwijk en is het voor u lastig om vervoer te regelen binnen uw eigen wijk? Misschien is de Buurthopper dan iets voor u. Voor een kleine bijdrage komt een vrijwilliger u ophalen in een elektrisch voertuig. Vanaf april is de Buurthopper ook beschikbaar in Verzetswijk.

Diligencebus

Vijf dagen per week zijn er uitstapjes met de Diligencebus. Bijvoorbeeld naar een museum, een restaurant of een andere stad. Per keer is er plek voor zeven mensen. Vrijwilligers halen u op met de bus en brengen u thuis. De kosten verschillen per uitstapje.

Leenscootmobiel

In Almere kunt u op allerlei plekken gratis een scootmobiel lenen. Dat is handig als u zelf (tijdelijk) minder goed ter been bent. Maar ook als u bezoek krijgt van mensen die niet goed kunnen lopen. Om een leenscootmobiel een dag(deel) te gebruiken, hoeft u alleen een formulier in te vullen bij het uitleenpunt en een kopie van uw legitimatiebewijs af te geven. Als er een scootmobiel beschikbaar is, kunt u meteen op pad. Lukt het niet om de leenscootmobiel zelf op te halen? Dan kan een vrijwilliger de scootmobiel bij u langs brengen en weer ophalen.

Cursus scootmobiel of driewielfiets

Heeft u een scootmobiel aangepaste fiets, maar vind u het lastig om erop te rijden? Neem dan contact op met de ergotherapeut bij uw gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk. De ergotherapeut oefent zelf met u of regelt een cursus voor u.

Valys

Valys is taxivervoer van deur tot deur. Of taxivervoer in combinatie met de trein. Het gaat om ritten van meer dan 25 kilometer of vijf OV-zones van uw huis. Om er gebruik van te maken, heeft u een Valys-pas nodig. U hebt bij uw aanvraag een bewijs nodig. Dit is bijvoorbeeld een bewijs dat u een scootmobiel, gehandicaptenparkeerkaart of deeltaxipas heeft van de gemeente.

Zonnebloemauto

De Zonnebloemauto is te huur voor mensen met een rolstoel of scootmobiel. Er is ook plek voor familieleden of vrienden. Achter in de auto is een rolstoelplaats. Heeft u zelf geen chauffeur? De Zonnebloem heeft vrijwillige chauffeurs.

Vervoer dat de gemeente of het wijkteam regelt

Leerlingenvervoer

U bent als ouder of verzorger verantwoordelijk voor het reizen en begeleiden van uw kind naar school. Ook als uw kind een beperking heeft en niet alleen kan reizen. Mogelijk kunt u wel ondersteuning krijgen van de gemeente. Dit heet leerlingenvervoer.

Gehandicaptenparkeerkaart

De Europese gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor inwoners met een langdurige beperking (langer dan zes maanden) die minder dan 100 meter zelfstandig (of met een loophulpmiddel) kunnen lopen. U kunt de kaart aanvragen via de gemeente.

Gehandicaptenparkeerplaats

Om een gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen, heeft u een geldige gehandicaptenparkeerkaart nodig. U kunt de parkeerplaats aanvragen via de gemeente. Als u kunt parkeren op uw eigen terrein of in uw garage, komt u niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats. 

Deeltaxi (mobiliteitslab)

Met de deeltaxi kunt u maximaal vijf OV-zones reizen. Bijvoorbeeld naar vrienden, de supermarkt of naar het ziekenhuis voor bezoek (geen behandeling). U kunt een pas voor de deeltaxi aanvragen via het wijkteam. Per rit geldt een eigen bijdrage.

Vervoer naar dagbesteding

Maakt u gebruik van dagbesteding via de Wet maatschappelijke ondersteuning? Lukt het niet om zelf naar de locatie van uw dagbesteding te reizen? En is er ook niemand in uw omgeving die u kan halen en brengen? Dan kan het wijkteam vervoer naar de dagbesteding voor u regelen via uw zorgaanbieder. U bespreekt dit in het gesprek met de medewerker van het wijkteam.