Vervoer

Wil je ergens naartoe? Bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, het winkelcentrum of familie? En lukt het niet om daar zelf naartoe te gaan? Vraag iemand die je kent om hulp. Is er niemand die kan helpen? Dan is er aangepast vervoer. Zo kun je erop uit.

Vervoer dat je zelf regelt

Hulp bij reizen met de trein

Ben je minder goed ter been, slechthorend of slechtziend? NS biedt diensten en faciliteiten die helpen bij de treinreis en op het station. Denk aan hellingbanen, een OV-Begeleiderskaart of een OV-chip-Plus-abonnement. Tijdens jouw reis staat de NS-reisassistentie je graag bij.

AutoMaatje

Heb je weinig inkomen? Dan kun je misschien gebruikmaken van AutoMaatje. Vrijwilligers vervoeren Almeerders met hun eigen auto. Je betaalt de vrijwilliger € 0,30 per kilometer gerekend vanaf het huisadres van de vrijwilliger, voor zowel de heen-  als terugreis. 

Buurthopper

Is het voor jou lastig om vervoer te regelen binnen jouw eigen wijk? Misschien is de Buurthopper dan iets voor jou. Voor een kleine bijdrage komt een vrijwilliger je ophalen in een elektrisch voertuig.

Diligencebus

Vijf dagen per week zijn er uitstapjes met de Diligencebus. Bijvoorbeeld naar een museum, een restaurant of een andere stad. Per keer is er plek voor zeven mensen. Vrijwilligers halen je op met de bus en brengen je thuis. De kosten verschillen per uitstapje.

Leenscootmobiel

In Almere kun je op allerlei plekken gratis een scootmobiel lenen. Dat is handig als je zelf (tijdelijk) minder goed ter been bent. Maar ook als je bezoek krijgt van mensen die niet goed kunnen lopen.

Cursus scootmobiel of driewielfiets

Heb je een scootmobiel aangepaste fiets, maar vind je het lastig om erop te rijden? Neem dan contact op met de ergotherapeut bij jouw gezondheidscentrum of huisartsenpraktijk. De ergotherapeut oefent zelf met jou of regelt een cursus voor je.

Valys

Valys is taxivervoer van deur tot deur. Of taxivervoer in combinatie met de trein. Het gaat om ritten van meer dan 25 kilometer of vijf OV-zones van jouw huis. Om er gebruik van te maken, heb je een Valys-pas nodig. Je hebt bij jouw aanvraag een bewijs nodig. Dit is bijvoorbeeld een bewijs dat je een scootmobiel, gehandicaptenparkeerkaart of deeltaxipas hebt van de gemeente.

Zonnebloemauto

De Zonnebloemauto is te huur voor mensen met een rolstoel of scootmobiel. Er is ook plek voor familieleden of vrienden. Achter in de auto is een rolstoelplaats. Heb je zelf geen chauffeur? De Zonnebloem heeft vrijwillige chauffeurs.

Vervoer dat de gemeente of het wijkteam regelt

Leerlingenvervoer

Je bent als ouder of verzorger verantwoordelijk voor het reizen en begeleiden van jouw kind naar school. Ook als jouw kind een beperking heeft en niet alleen kan reizen. Mogelijk kun je wel ondersteuning krijgen van de gemeente. Dit heet leerlingenvervoer.

Gehandicaptenparkeerkaart

De Europese gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor inwoners met een langdurige beperking (langer dan zes maanden) die minder dan 100 meter zelfstandig (of met een loophulpmiddel) kunnen lopen. Je kunt de kaart aanvragen via de gemeente.

Gehandicaptenparkeerplaats

Om een gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen, heb je een geldige gehandicaptenparkeerkaart nodig. Je kunt de parkeerplaats aanvragen via de gemeente. Als je kunt parkeren op jouw eigen terrein of in jouw garage, kom je niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats. 

Deeltaxi (mobiliteitslab)

Met de deeltaxi kun je maximaal vijf OV-zones reizen. Bijvoorbeeld naar vrienden, de supermarkt of naar het ziekenhuis voor bezoek (geen behandeling). Je kunt een pas voor de deeltaxi aanvragen via het wijkteam. Per rit geldt een eigen bijdrage.

Vervoer naar dagbesteding

Maak je gebruik van dagbesteding via de Wet maatschappelijke ondersteuning? Lukt het niet om zelf naar de locatie van jouw dagbesteding te reizen? En is er ook niemand in jouw omgeving die jou kan halen en brengen? Dan kan het wijkteam vervoer naar de dagbesteding voor je regelen via jouw zorgaanbieder. Je bespreekt dit in het gesprek met de medewerker van het wijkteam.