Direct naar paginainhoud

Mantelzorgwaardering

De gemeente wil alle mantelzorgers in het zonnetje zetten die langdurig en intensief zorgen voor een inwoner van de stad. Dat gebeurt via de mantelzorgwaardering. De aanvraagperiode voor dit jaar is gesloten.

Wat is mantelzorg?

De gemeente definieert mantelzorgers als mensen (4 jaar en ouder) die langer dan drie maanden, meer dan acht uur per week intensief zorgen voor een naaste met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen.

Het gaat dus altijd om langdurige zorg voor iemand uit uw directe sociale omgeving. Dat maakt het anders dan vrijwilligerswerk. Dat kunt u ook doen voor iemand met wie u (nog) geen persoonlijke band heeft. 

Mantelzorg is ook anders dan de normale, dagelijkse zorg (gebruikelijke zorg) die partners, ouders, inwonende kinderen en/of andere huisgenoten aan elkaar geven. Bij die gebruikelijke zorg kunt u bijvoorbeeld denken aan hulp bij het eten en drinken, koken of schoonmaken.

Wat houdt de mantelzorgwaardering in?

De gemeente Almere vindt het belangrijk om mantelzorgers van alle leeftijden te waarderen en te ondersteunen. De gemeente spreekt haar waardering onder andere uit door het geven van de mantelzorgwaardering. 

Net als in eerdere jaren, bestaat de waardering in 2020 uit een gezellige activiteit voor jonge mantelzorgers (tot 18 jaar). De activiteit voor jonge mantelzorgers van 4 tot 12 jaar is anders dan die voor de 12- tot 18-jarigen. Op die manier sluit de waardering zo goed mogelijk aan bij de interesses van de kinderen en jongeren. De activiteit vindt plaats in het voorjaar van 2021.

Volwassenen kunnen dit jaar kiezen uit een VVV-cadeaukaart of een geldbedrag op hun rekening. De waarde van de cadeaukaart en het geldbedrag is gelijk. In beide gevallen is de waarde afhankelijk van het aantal mantelzorgers dat in aanmerking komt voor de waardering.

De gemeente Almere stelt de mantelzorgwaardering open voor alle mantelzorgers in Almere. Er is geen limiet aan het aantal mantelzorgwaarderingen dat wordt uitgegeven.

Zorgt u voor meer dan één persoon? Dan krijgt u slechts één keer de waardering.

Wanneer en hoe krijg ik de waardering?

Heeft u de waardering dit jaar aangevraagd? U krijgt op of vlak na 10 november 2020 via de gemeente schriftelijk bericht of u in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering. 

Jonge mantelzorgers (tot 18 jaar) die in aanmerking komen voor de waardering krijgen een uitnodiging voor de activiteit met leeftijdsgenoten. De activiteit zelf vindt plaats in 2021.

Volwassen mantelzorgers die in aanmerking komen, krijgen (afhankelijk van hun keuze) een VVV-cadeaukaart of een bedrag op hun rekening. Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat in de brief die u in november krijgt.

Ik word 18. Kom ik in aanmerking voor het uitje, de VVV-cadeaukaart of het geldbedrag?

Dat ligt eraan wanneer je 18 wordt. Is dat voor 1 oktober 2020? Dan kom je - mits je aan de criteria voldoet - in aanmerking voor de VVV-cadeaukaart of het geldbedrag op je rekening. Is je verjaardag op of na 1 oktober 2020, dan kom je in aanmerking voor het uitje voor jongeren.

Heeft de waardering invloed op mijn bijstandsuitkering?

Nee, de mantelzorgwaardering heeft geen invloed op uw bijstandsuitkering.

Is er meer ondersteuning voor mantelzorgers?

Kijk voor meer informatie op het Mantelzorgplein Almere. Mantelzorgers en professionals vinden hier een overzicht van cursussen, trainingen, workshops en mogelijkheden voor ontmoeting, ontspanning en in gesprek gaan.

Als u in aanmerking komt voor de mantelzorgwaardering en als u toestemming geeft, schrijft de VMCA u in als mantelzorger. U ontvangt dan gratis en vrijblijvend informatie over ondersteuning die u als mantelzorger kunt krijgen.