Kleine hulpmiddelen voor thuis

Sommige kleine hulpmiddelen voor in huis noemen we algemeen gebruikelijk. Hiermee bedoelen we voorzieningen of producten die de meeste mensen zelf kunnen kopen. Bijvoorbeeld een drempelhulpje, een douchestoel of een elektrische fiets.

Wanneer is iets algemeen gebruikelijk?

  • Het product is gewoon in een winkel te koop
  • Het product is niet speciaal bedoeld voor mensen met een chronische aandoening of beperking
  • Het product is niet veel duurder dan vergelijkbare producten met hetzelfde doel
  • Een inwoner met een inkomen op minimumniveau kan de voorziening betalen

We hebben een lijst opgesteld met de voorzieningen die de gemeente in ieder geval algemeen gebruikelijk vindt. Er zitten voordelen aan het huren of zelf kopen van een hulpmiddel. Je hebt zelf de vrije keuze en het hulpmiddel is snel beschikbaar. Daarnaast zou je voor een hulpmiddel op indicatie van het wijkteam een eigen bijdrage betalen.

Almeerse vestiging Medipoint

Medipoint is de Almeerse leverancier voor Wmo-hulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobielen. Medipoint heeft een vestiging in Almere (Pampolstraat 55) waar je terecht kan om hulpmiddelen te kopen of huren. De kosten van kleine hulpmiddelen zijn meestal voor eigen rekening. Je kunt ook terecht op de website van Medipoint. Bijvoorbeeld voor het huren van een rolstoel, een verpleeghuisbed of elleboogkrukken.

Hulpmiddelen via zorgverzekering

Er zijn ook hulpmiddelen die je vergoed kunt krijgen via je zorgverzekering. Bijvoorbeeld een hoog-laagbed met bijbehorend matras en kussens. Informeer bij je zorgverzekeraar welke vergoeding er geldt voor jouw verzekeringspakket en persoonlijke situatie.